You are currently viewing 3 tipa FASTING-a (autofagije)

3 tipa FASTING-a (autofagije)

3 tipa Fastinga (autofagije)
Fasting kao način ishrane ili dijeta je manje više u ekspanziji zadnjih godina. Počelo je da se veruje da je to novo čudo od dijete za skidanje kilograma. Naravno, postoji nebrojano mnogo slučajeva gde je direktno uticalo na rešavanje gojaznosti i baš zbog toga se smatra neverovatnom dijetom. Ali, čini se da dolazi do male konfuzije, baš zbog tog termina fasting (autofagija) što u principu znači gladovanje. Ovo je samo mali vodič kroz reference i način na koji ja pojednostavljujem svojim klijentima pojam fastinga.

Važna poruka: Kada govorim o fastingu, ovde govorim o načinu ishrane koji se sprovodi, a ne o religioznim dijetama koje vernici primenjuju tokom svojih postova.

1. Vreme. Vreme u koje jedemo je jedan od načina da se gladuje (fastinguje). Sama činjenica da smo skratili vremenski period u kojem unosimo hranu nam omogućava da u unesemo manji broj kalorija u toku dana. Iz tog razloga gojazne osobe imaju odlicne rezultate sa ovom dijetom. Naravno, to ne znači da će svako biti u deficitu sa kalorija u okviru satnice koju sebi odredi.
Ponekad ovo znači preskakanje nekog obroka,ili uključuje samo jedan obrok dnevno.
Ovakav vid ishrane može da se koristi 1-7 dana u nedelji,svaki drugi dan ili čak nedefinisano dugo.

2.Dnevno gladovanje. Ovo je praksa gde se ti kao korisnik dijete odričeš bilo kakvih kalorija 1-3 dana nedeljno. Prosto je,ovo je ograničeno na jedan obrok dnevno(npr ukoliko smo večerali danas u 20h sledeći obrok imamo sutra u 20h)
Duži fasting traje 36 do 72 sati. Ovo se obično radi 1-4 x nedeljno u zavisnosti od nivoa koji je korisnik ove dijete dostigao.
Postoji i primer gde se čovek hrani 5 dana, a 2 dana ne unosi nikakve kalorije u svoj organizam.

3. Produženi fasting obično uključuje 5,10 ili 15 dana konzumiranja isključivo vode tj nikakvih kalorija nema u tom periodu,obično se praktikuje 2 do 3 x godišnje u zavisnosti od fanatizma korisnika i njegovog nivoa u ovoj dijeti. Ovo je očigledno ekstemistički pristup fastingu i zahteva mnogo više mentalnog pročišćenja nego fizičkog. Ovo zahteva hidrataciju plus pristojan oporavak svakog dana minimum 8 sati dobrog sna toko fastinga. Pravilno rasporediti aktivnosti tokom dana i budite svesni da postoje ogromne promene u raspoloženju i mentalnoj stabilnosti tokom dana. Neretko se podrazumeva unos elektrolita kako bi korisnik imao balans istih. Ovaka vid fastinga može da naškodi tvom zdravlju,tvom socijalnom statusu i poslu koji radiš, vrlo verovatno može da dovede do mentalne nestabilnosti. TOTALNO SE NE PREPORUČUJE!

Fasting nije za svakoga, ali ima mnogo benefita. Ukoliko želiš da se upustiš u celu ovu priču najbolji način da naučiš je taj da se “baciš u vatru” naravno pre samog kretanje najbolje bi bilo da vidiš širu sliku cele priče i da ti ovo ne bude rešenje za tvoj “loš lajfstajl” jer nije ovo čarobni štapić koji te magično reši svega što nisi dobro radio/la predhodnih godina. Kako da odrediš šta je to dobro za tebe? Zakaži konsultaciju i vidi šta imam da ti kažem na tu temu.