You are currently viewing Greška koju moji klijenti često prave

Greška koju moji klijenti često prave

Greška koju moji klijenti prave kada žele da gube kilograme!

 

Velike restrikcije i mučne dijete! Neko je nekad negde rekao da moraš biti gladan da bi smršao. Hmm koliko je to ustvari netačno! To uverenje je toliko veliko da bagerom naučne činjenice iz nutricionizma, fitness-a pa čak I psihologije nisu dovoljne da se razuvere ljudi.

 

Gladovanje, nepovoljno utiče na mozak. Gladovnje je patnja a niko ne voli da pati.

Prevelik deficit nepovoljno utiče na naš metabolizam pa tako možemo videti X slučajeva gde velikim deficitom vežbač krene da gubi kilograme i nakon 2 3 meseca STOP ! Nema napretka, javio se plato ! Potom kreće nervoza i frustracija da radi jer zaboga nešto nije kako treba, gladuješ , treniraš a nema napretka!

Telo je prenapredna mašina koja se ne može prevariti.

Kalorije koje unosimo, su energija koju telo koristi za obavljanje zadataka koje mu mi namečemo u svakodnevnici. Usled velike restricije javlja se, nervoza, oscilacije energije i raspoloženja, pojačan stres, veća potreba za spavanjem, i usporavanje metabolizma.

 

Kako to da sprečimo ?

Sve što je neophodno jeste da znamo naš neophodni dnevni unos kalorija za održavanje na toj kilaži i potrošnju kalorija koju imamo fizičkom aktivnošću.

Saberemo te 2 vrednosti i pritom oduzmemo 20%!

(ovim pristupom, recimo ukoliko imamo žensku osobu od 80 kg dobićemo rezultat od 72 kg kroz nekih 2 do 3 meseca ) Potom na 72 pravimo opet formulu za izračunavanje I opet oduzimamo 20%!

Nema platoa, nema gladovanja, nema nuspojava velikog deficita.

 

Kako da sprečimo gladovanje u dijeti?

Moja glavna ” fora” je konstantan i visok unos proteina kroz obroke. Uzeću svoj primer. Pošto sam na takozvanom fastingu, moj ” prozor za obroke se prostire od 07 do 16h. U tom periodu imam 4 obroka, 3 veća i jedan manji. Svaki od tih obroka sa sobom nosi 40 do 50 g proteina.

Zašto?

Zbog svoje termičke obrade belančevine- proteini se najduže vare i samim tim najduže drže sitost, usled deficita belančevina javlja se potreba za još hrane! Bez obzira da li je izvor žećera i masti dobar glad neće stati dok telo ne namirimo sa potrebnim dnevnim unosom proteina.

Zbog toga uvek biraj namirnice koje sa sobom nose veliku vrednost belančevina- proteina.