You are currently viewing Kako do čeličnog stomaka?

Kako do čeličnog stomaka?

Kako do čeličnog stomaka?

Čovek od čelika. Superman. Jeste da je fikcija ali ta fikcija može da nam pomogne da održimo formu stomaka i da sačuvamo zdravlje . Na šta tačno mislim kada to govorim?

 1. Funkcija stomaka- CORA

Stomak kao najaktivniji deo tela zaslužuje poseban obrazac pokreta. Tu je da nam čuva ledja, da nam daje stabilnost, eksplozivnost, pokretljivost i da nam štiti organe od trauma. Prosto uključen je svako dešavanje u toku dana. Hodanje, skakanje, trčanje, dizanje tegova, pevanje itd. Samim tim zahteva od nas da ga pazimo tj da ga aktiviramo kako bi mogao da nas služi!

Zašto je u mom treningu bitan stomak? Zašto je potrebno da imam čelične trbušnjake?

Pričam o poslednjem ciklusu treninga koji sam radio gde sam radio na povećanju eksplozivne snage! Da bih bio dovoljno brz sa opterećenjem i stabilan sa optrećenjem iznad glave morao sam da napravim dobru bazu. Jak kor je neophodan kada radim mrtvo dizanje kada radim čučanj ( jednom prilikom sam radio prednji čučanj i dobio jaku upalu stomaka! Možeš misliti!) Kada bi mi stomak bio iole malko slabiji vrlo verovatno bi me sada moj prijatelj Goša lečio 😀

Kako vršimo progresiju kroz vežbe?

Uvek ali uvek idemo od izometrijskih ( plank, hollow hold, side plank, tuck hold) ka kontrakcijama ( sit up, v-up, tuck up, toes to bar).

 1. Testiramo plank ( ukoliko je prešao minut dobri smo) ako je ispod minut recimo 45 sekundi svaki trening će da nam sadrži 5x 40 sekundi plank-a
 2. Retestiramo se I ako je prošao 1 min idemo dalje
 3. Sit ups 5x 10 prva nedelja 5x 15 druga nedelja 5x 20 trećća nedelja
 4. Retestiramo se i ako je prošlo 2 min idemo dalje
 5. Super serije, trio set ( Sit up 10 plus reverse crunch 10 5 serija)

Top 5 mojih vežbi za stomak:

 1. Plank, side plank, full plank, plank rotation
 2. Farmers walk
 3. windmill
 4. Crunches
 5. Toes to bar, hang tuck up, hang oblique