You are currently viewing Kako pobediti zimsko nagomilavanje kilograma u 5 poteza

Kako pobediti zimsko nagomilavanje kilograma u 5 poteza

 

Dolaskom hladnijih dana stižu nam slave, božićni I novogodišnji praznici, manje se krećemo I više jedemo, logično, jer smo više vremena zatvoreni u kući. Prirodno je da  tokom zimskih meseci nabacimo koji kilogram. Naše telo zahteva kaloričniju hranu kako bi se ugrejalo. Što znači da je veća verovatnoća  da ćemo više hrane unositi zimi nego leti.

Konzumiranje zdrave hrane I praktikovanje zdravih životnih navika je bitno, ne samo zbog fizičkog izgleda, već I zbog mentalnog zdravlja.

 

Da biste dobili bitku sa kilogramima, pridržavajte se ovih 5 saveta.

 

1. Pokreni se

Naravno da kada je hladno nemamo preteranu želju da se krećemo i mnogo lakše smišljamo izgovore kako da ostanemo ušuškani u toplnini svoga doma. Znam da nije prijatno izaći i trčati po hladnoći, ali postoji mnogo drugih načina za vežbanje. Uvek je tu vežbanje u teretani ili obližnjem fitness klubu, kao I trening kod kuće (koji možete naći na mom profilu, ili se konsultovati sa mnom, kao i sa nekim drugim trenerom).

2. Ostanite hidrirani

Voda je nešto što možemo zapostaviti u hladnijim danima, jer se ne znojimo ni približno onoliko koliko smo se znojili tokom letnjih meseci. Unos tecnosti je jako važan I zimi I leti. Činjenica je da  zimi unosimo veću količinu toplih napitaka (kao npr:  topla čokolada, čajevi). Unošenje vode u organizam stimulise telo da podigne temperaturu. Tako da se uvek trudite da ostanite hidrantni.

 

3. Jedite pametno

Kuhinju I frižider napunite hranom koja vam može biti od koristi: povrće, voće, žitarice, mahunarke, zdrave masnoće, belančevine tj proteinske namirnice. Uvek na stolu imajte badem, lešnik ili orah. Pobrinite se  da pijete  omega 3  jer stimuliše lučenje serotonina.

 

4. Ograniči unos alkohola

Alkohol je možda tu da nas opusti i da unese malo više pozitivnije atmosfere u društvu, ali ne dozvolite da vas to mami. Alkohol je poznat po tome da sadrži veliku količinu prostih sećera iliti prostih ugljenih hidrata koje telo prepoznaje kao prazne kalorije. Ako već konzumirate alkohol trudite se da pijete i vodu, jer voda pomaže u razbijanju praznih kalorija. Uvek se možete truditi da ako već konzumirate alkohol, to budu pića koja su ili bez šećera ili sadrže malu količinu istog.

 

5. Vodi dnevnik ishrane

Najveća greška koju ljudi prave kada žele da smršaju jeste ta što pokušavaju otprilike da procene unos kalorija u organizam. Neverovatno koliko naše oko ume da nas prevari ako smo gladni. Tako da obavezno merite i beležite hranu koju ste uneli u toku dana da biste imali realnu sliku. Otprilike unos daje otprilike rezultate,a precizan unos daje precizne rezultate.