You are currently viewing Proteini

Proteini

Da je neophodno da unesem više proteina u toku dana, je nekako bila prva moja lekcija iz ishrane koju sam naučio. Naravno tada sam bio tinejdzer i želeo sam da nabacim mišićnu masu. Protein kao skup amino kiselina je neophodan za oporavak i za izgradnju mišićne mase. Naravno, to ne znači da je neophodno da samo jedemo proteine, već moramo biti svesni njegove svrhe kao i svrhe ostalih makronutrijenata.

Zbog ljudske prirode i želje za brzim rešenjima ne tako retko ljudi sebe stavljaju na visoko proteinske dijete sa niskim unosom UH i masti. Naravno telo je mnogo više od dobre zadnjice i perfektnog stomaka i samim tim nedostatak energije koju proizvode UH i masti telo počinje da izvlači iz proteina koji je u ogromnom suficitu.

Da, da protein se koristi kao energija usled nedovoljne količine energije ostalih makrontrijenata. Naravno ta energija nije baš produktivna i stimulativna kao energija iz ostala dva izvora, čak šta više stavlja telo u lošu situaciju kada radi tu konverziju iz gradivne jedinice u energetsku.

Dovodimo bubrege u problem koji nemaju potrebe da rešavaju i zbog težine procesuiranja proteina telo se više muči. Znači neophodno je da unesemo dovoljnu koliinu proteina u toku dana, zajedno sa UH i mastima.

Kako ćemo da izvučemo maksimalnu produktivnost iz njega? Tako što ćemo da rasporedimo kroz celi dan jednak unos u svakom obroku.

Ako je cilj 160 g :

55g doručak

55g ručak

50 g večera

Kako da olakšamo sebi unos proteina? Tako što umesto da se fokusiramo šta ćemo jesti, prebacimo fokus na „ koliko to jelo ima proteina“ I kada doručkujemo, i kada ručamo, I kada večeramo.

Taj pristup bi trebalo da ima ogroman uticaj na promenu tvoje kompozicije tela.