You are currently viewing Uspešno postavljanje ciljeva

Uspešno postavljanje ciljeva

Početak nove godine uvek je prepun odluka I sa velikim optimizmom krećemo sve ispočetka. Ciljevi su dobra stvar, ali većina njih se izgubi negde kako godina odmiče. Samo da znate nikad nije kasno da sa novom godinom dođu i 2 nova cilja, da budete zdravi I da budete fit. Odmah da vam napomenem, slediti svoje ciljeve nije lako. Potrebna je disciplina, strast, volja I snaga, kao i motivacija koje vrlo često nema. Kako je najbolje postaviti ciljeve vezane za zdravlje I fitness ?

Prosto, sledi korake koje napišem I već si na dobrom putu.

1.Postavi realne ciljeve Ako u novoj godini želiš da ides jako ka svojim ciljevima, postavi ih tako da budu realni, jer na početku neostvaren cilj može da bude demotivacija za pojedince. Najbolja taktika je korak po korak, mali ciljevi, pa sve veći I veći dok ne postanemo majstori. Zapamtite jedan ostvaren respektibilan cilj vredi više nego jedan ogroman neostvareni cilj.

2. Uloži što više napora u planiranje ciljeva. Kakva su merila za dostizanje ciljeva? Kako ih tačno planirate postići? Kada tačno? Šta tačno? Šta bi trebalo da postane vaša svakodnevna rutina ? Koja aktivnost će vam pomoći da dodjete do cilja? Koje su to loše stvari koje ce vam smetati? Kako ce vežbanje I zdrav život uticati na sve to?Svako pitanje bi trebalo da vam da precizan odgovor I tako vas približi cilju. Stvaranje plana vam drži pažnju, daje vam vetar u ledja I sigurnost. Bez plana izgledate kao muve bez glave, nit levo, nit desno. Postavljeni cilj menja život I svakodnevnicu, kao i okruženje oko nas.

3. Sve u životu što je važno i ima težinu i značaj, iziskuje praćenje, isto je tako bitno i kod ciljeva pratiti napredak. Uzmi svesku I olovku I počni da pišeš, broj kalorija koje unosiš, kilažu, broj ponavljanja, opterećenje na vežbama, pretrčanu kilometražu, svaku sitnicu, uzivajte u svom napretku I osetite kako iz dana u dan rastete po malo.

4. Podelite svoje ciljeve sa drugima. Kada kažete drugima svoje planove o skidanju kilograma Ili trčanju dajete težinu svojoj reči I stavljate obavezu sebi koju morate ispuniti. Inače, u suprotnom postajete folirant I lazov. Ljudi oko vas mogu biti ti koji će vas dodatno motivisati i podržati, tako da ne ustručavajte se da im ispričate svoje ciljeve.

5. Budi sam svoj glas razuma U nama postoje 2 vuka jedan je onaj koji voli da izgleda lepo, da bude fit, nasmejan, da se hrani zdravo, a postoji i drugi, koji gleda netfliks, jede čips, palačinke, ima 20kg viška, nema kondicije, ne gleda se u ogledalo tj izbegava ga. Poenta je da ovog prvog hranimo 80 posto a ovog drugog 20 jer su obojica deo nas. Ako ovog drugog hranimo više on nam uzima sve I polako “ubija” prvog vuka. Svidi se sam sebi, budi ponosan na svoj izgled I rad. Budi jedinstven,odvoji se od mase.