You are currently viewing Vežbe koje fizikalni terapeuti preporučuju kao deo trening programa

Vežbe koje fizikalni terapeuti preporučuju kao deo trening programa

U poslednjem istraživanju i u poslednjih nekoliko predavanja koje sam odslušao tema je bila kako da napraviš razliku u treningu tako da ti telo bude maksimalno funkcionalno, a ne da završiš na terapeutskom stolu. Koje su to najbolje vežbe koje možeš da radiš, a da ne ugroziš zdravlje svojih zglobova, mišića, tetiva ili ligamenata. Tipačan odgovr je “Zavisi” .

Svaki put kada dizajniram program za nekoga pažljivo biram koju vežbu ubacujem, jer ne želim slučajno da se klijent povredi. Najbitnija stvar je da pre planiranja treninga budemo upoznati sa sposobnostima klijenta. To radim preko testiranja.

Vežbe za koje se odlučujem u svakom slučaju možeš pogledati na mom IG profilu.

Goblet Cyclist Squat (goblet čučanj na štiklici)

Zbog ograničenosti u pokretu skočnog zgloba, zbog ograničenosti pokreta u zglobu kolena, zbog loše fleksibilnosti zadnje lože, usred svih ovih nedostataka, a zarad ocuvanja donjeg dela ledja ubacujemo štiklicu ispod stopala. Meko tkivo oko kukova, kolena, zgloboca se rasteže i čini ovu vežbu odličnom za povećanje mobilnosti i uči te motornoj kotroli kao i koliki su tu domeni. U suštini jednostavno je, ukoliko želiš zdrave kukove kreći se kroz čučanj.

Dumbbell Pullover

Poseti bilo kojeg terapeuta i pitaj ga šta da radiš na treningu ili na šta da se fokusiraš i on će ti reći da je to snaga CORA- mišića stomaka. Da li možeš da držiš ledja pravo tokom cucnja ili mrtvog dizanja? Da li možeš da budeš stabilan tokom izvodjenja potisaka iznad glave? Ovo su kvaliteti koje zahtevaju odredjene vežbe i koje nikako ne smemo da zanemarimo ukoliko želimo da izbegnemo terapeutski sto. Sa ovom vežbom napravićeš konekciju sa svojim KOROM i povećaćeš pokretljivost ramenog pojasa kako bi u poziciji podizanja tereta bili bezbedni.

Half and Tall Kneeling Single Arm Landmine Press

je vežba koja pored snage koju nudi brine i o stabilnosti naše lopatice i ramena. Ova vežba omogućava klijentu da radi potisak iznad glave u nivou sposobnosti koje njegov rameni pojas pruža.

Plank

Plank je vežba koja se brine o snazi našeg anterior chain-a, tj prednjeg dela tela zajedno sa somakom i ledjima. Ona stabilizuje ramena i prosto je ne zaobilazim na treningu. Dozvoljava ti da formiraš mehaniku ramena, da ojačaš stomak i zaštitiš donji deo ledja, da popraviš svoje izvodjenje sklekova.

Half Kneeling Chop/Lift Planirani

pokret koji je neophodan ali često izostavljan iz programa, a jako može biti zaslušan za snagu stomaka iliti obliqusa može da pomogne u sprečavanju povreda kao i zdravlju ramena. Cak i ako ste motivisani da imate odličan stomak ovo je vežba koju bi trebalo da imate u svom planu treninga.

Single Leg Landmine RDL

Ova vežba zahteva balans i kordinaciju izmedju stomaka i donjih eksteremiteta. Pronalazi asimetriju i slabosti i onda ih neutrališe. Omogućava fleksibilnost zadnje lože kao i njenu snagu.

LOOK GOOD,FEEL GOOD.

Kombinacijom veži koje sam opisao popravljamo zdravlje našeg tela i uživamo u svakom pokretu kroz njegov progres. Ne znaš kako da kreneš.

Prati šta piešm na IG ili probaj da radiš po svom PT (personalizovanom trening) programu.